El Consell d'Associacions de Barcelona va realitzaruna taula debat sota el nom Associacionisme i participació comunitària en el marc de la IV Conferència Internacional de Psicologia Comunitària que es celebra a Barcelona entre el 21 i 23 de juny, esdeveniment organitzat pels departaments de psicologia social de UB i la UAB, i que ha acollit més de 600 psicòlegs i experts en d'altres matèries d'arreu del món per a discutir i reflexionar sobre les possibilitats i condicions per a la potenciació comunitària davant les noves realitats psicològiques i socials que genera l'actual situació de crisis. 

En el programa paral·lel del la conferència, el Consell d'Associacions de Barcelona hi va realitzar ahir dijous una taula debat sota el nom Associacionisme i participació comunitària per a presentar la tasca que desenvolupen les associacions de la ciutat per a la cohesió social i les seves perspectives de treball.

Davant de més d'una dotzena d'assistents, la Coordinadora d'Entitats del Poble Sec, el Secretariat de Sants, Hostafrancs i La Bordeta, i La Masia Guineueta van exposar la història del territori on actuen, la de les entitats que aglutinen, quins reptes han anat superant al llarg del temps i quines perspectives i reptes futurs tenen. Les diferents experiències del treball comunitari presentat (coordinació associativa, gestió d'un equipament des d'una perspectiva juvenil, pla de desenvolupament comunitari) van oferir als participants diferents punts de vista sobre la manera d'actuar comunitàriament, els diferents rols i perspectives que tenen les entitats, i les diferents maneres d'actuar.

Després de les presentacions es va generar força debat amb els assistents entorn a l'acció comunitària i política de les entitats, la seva capacitat de mobilització i acció en l'espai comunitari i sobre la relació amb l'administració. A la vegada, les tres experiències van explicar com era d'important el poder desenvolupar la seva acció des d'un equipament, element aglutinador i de referència en el territori. Aquest potencial però, tal i com es va plantejar en el debat, no ha d'anar en perjudici de l'activitat comunitària en l'espai públic, el carrer. És en aquest espai, el de tots i totes, on les associacions i la ciutadania han de poder exercir la seva activitat i visualitzar-se al conjunt de veïns i veïnes, passant així de la creixent concepció de l'espai públic com a lloc de conflicte a l'espai públic com a lloc de trobada.

Podeu seguir els debats que s'hi desenvolupen pel twitter amb el hashtag #4cipc2012