El dimecres 1 de febrer, el Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona va acollir l'acte "Enfortim les associacions per enfortir Barcelona", presidit per l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. Més de 500 persones, representants del teixit associatiu de la ciutat, van omplir el recinte i el Saló de Cròniques, en un acte que tenia com a principals objectius presentar la Memòria del 2n Congres d'Associacions, el Congrés Permanent, l'espai virtual de seguiment de les propostes del congrés, i esbossar les línies de futur de la política de suport a les associacions de la ciutat.
Podeu descarregar-vos el discurs de la presidenta del CAB en: discurs_ montsebalaguer_120201.pdf

 La primera intervenció de la tarda va ser la del Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme, Carles Agustí, que va indicar que el consistori reconeix la tasca de les associacions de la ciutat en el marc del 2n Congrés i va assegurar que des de l'ajuntament es "vol implicar a la ciutadania en les tasques de govern", a més de reconèixer a les associacions el valor afegit de "conèixer les necessitats de la ciutat". El Comissionat també va recordar a les entitats assistents que ara "toca passar de la diagnosi a la participació"

Seguidament va arribar el torn del Vicepresident del Consell Municipal d'Associacions de Barcelona (CMAB), Enric Francès, que va remarcar que "les associacions són un gran instrument de socialització i de participació democràtica" i va recordar que "el 2n congrés va servir per consensuar un discurs comú de les associacions pel que fa a reconeixement, espais i finançament. Francès va manifestar que des del CMAB "han recollit les propostes del 2n congrés i treballaran per tal que s'acompleixin".

"Cal reconèixer la tasca de les entitats"

L'acte va continuar amb la intervenció de Montse Balaguer, presidenta del CAB, que va recordar que el repte principal de les associacions és "continuar fent ciutat". Balaguer va fer servir un relat ambientat a l'any 2016 i centrat en la figura fictícia de dues dones, la Laia i la Mercè, compromeses amb la ciutat a través de la participació associativa, per contextualitzar el futur de les entitats. També va reivindicar la necessitat de reconèixer la tasca de les associacions i va recordar que les entitats "hem de ser capaces de ser properes i il•lusionar". Per acabar, va recordar que arran del 2n congrés les associacions "tenim 171 reptes que ens han de fer créixer com a sector, com a ciutat i com a país" i va apostar perquè d'aquí a 4 anys el Codi Ètic de les associacions de Barcelona s'hagi consolidat com a eina de regulació del sector.

Per la seva banda, l'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, va començar la intervenció final indicant que creu en el tercer sector i que l'ajuntament "estarà al costat de tothom que tingui vocació de servei". L'alcalde va incidir en que "des de l'Ajuntament es donarà el màxim suport possible a les associacions" i que "la situació és difícil i caldrà administrar molt bé". Trias va recordar que "estarem amatents a les necessitats de les associacions" i que "necessitem la força de la societat civil", i va agrair a les entitats el seu lideratge per fer una ciutat més justa. L'alcalde va cloure la seva intervenció indicant que "ara toca treballar plegats per aconseguir un pla de suport que enforteixi les associacions i la ciutat".