El dimecres 1 de juliol del 2015 ha entrat en vigor la Reforma del Codi Penal i la Llei de Seguretat Ciutadana, més coneguda com la Llei Mordassa. Al 2013, abans de l’aprovació de l’avantprojecte d’aquesta llei, des del CAB ja vam fer públic un posicionament en el que manifestàvem el nostre absolut desacord amb les mesures que es proposaven. Ara la llei ha entrat en vigor i, per tant, s’ha fet realitat la regressió en les llibertats col·lectives que comporta. 150701-Posicionament_Llei_Mordassa.pdf

 

Des del CAB considerem que la ciutadania i la societat civil no pot restar impassible davant d’aquesta retallada salvatge dels drets de la ciutadania. Una retallada  qüestionada, fins i tot, per estaments de primer ordre internacional com la Organització Mundial de les Nacions Unides.  

Les mesures incloses en la llei mordassa converteixen l’estat espanyol en un estat policial, limiten de manera greu el dret de manifestació i de protesta de les persones i comporten penes econòmiques i de presó més greus per a les antigues faltes, que passen a ser sancions administratives i, per tant, deixa de ser necessària la intervenció judicial. Per tot plegat considerem que la llei és un atemptat contra la democràcia i contra l’acció col·lectiva de la ciutadania i, per tant, indirectament també ho és per les associacions que veuen com es retalla el seu dret a exercir d’expressió organitzada de contrapoder.

 

Per aquests motius, exigim al govern espanyol que retorni al camí del foment dels drets democràtics de la ciutadania que mai havia d’haver abandonat i que, per tant, derogui aquesta llei i deixi de criminalitzar els moviments de protesta ciutadana i de resistència pacífica. Mentre això no sigui així, des del CAB convergirem amb d’altres organitzacions socials per mobilitzar a la ciutadania amb l’objectiu d’acabar amb aquesta llei nefasta i apartar del poder a qui l’ha promogut.    

 

A Barcelona, el nostre àmbit territorial d’actuació, demanem a l’Ajuntament que sigui proactiu en la lluita contra aquesta llei i actuï en l’àmbit de les seves competències, derogant  l'Ordenança de Civisme i establint noves polítiques que regulin la convivència en l’espai públic de la ciutat, garantint els drets democràtics fonamentals de ciutadania.