En motiu del 8 de març i de totes les mobilitzacions convocades per exigir la igualtat de gènere i acabar amb els privilegis masculins i la violència patriarcal, des del CAB hem volgut analitzar les entitats des d'una perspectiva de gènere.
A partir de les dades extretes en el marc de #ElPanoràmic 2017 publiquem un Informe CAB sobre l'equitat de gènere a les entitats i associacions de Barcelona, elaborat per l'Observatori del Tercer Sector, que analitza la proporció entre homes i dones en diversos àmbits relacionats amb les organitzacions no lucratives.

 

En l'informe es recull, entre d'altres dades, quina és la proporció d'homes i dones pel que fa a les persones associades, a les persones voluntàries (no associades), quantes dones i quants homes participen a les assemblees (l'òrgan sobirà de les associacions), a les juntes directives (òrgan de govern) o quina és la ratio entre presidentes i presidents.

Aquestes dades s'han creuat amb diferents característiques de les entitats com el seu àmbit principal d'actuació, el volum d'ingressos, l'any de constitució, la forma jurídica o el total de persones que en formen part, per tal de veure com evolucionen les ràtios de gènere en funció d'aquestes variables.

Amb aquest informe volem mostrar quina és la situació real per contribuir a incentivar la igualtat de gènere a les entitats de la ciutat. Les associacions tenim un paper important en l'eliminació dels privilegis i de les discriminacions generades pel patriarcat però per ser més útils encara tenim feina a fer a dins de cadascuna de les entitats! 

Des del CAB fem de la lluita per la igualtat un dels nostres àmbits d'acció i de generació de discurs i de reflexió. En aquest sentit, l'any 2017 vam apostar per publicar el Manual sobre la incorporació de la persectiva de gènere i mesures d'igualtat per a entitats en el marc de la col·lecció Útils Pràctics de Torre Jussana. Us animem a consultar-lo per conèixer possibles iniciatives què podeu dur a terme en matèria de gènere i d'igualtat des de la vostra associació.