Us fem arribar les primeres conclusions de la jornada que es va realitzar el passat divendres 21 de gener "De caixes a bancs la fi del compromís amb la societat?". Aquestes jornades impulsades per una quinzena d'entitats, entre les ques es troba el CAB, va ser un èxit de participació. Podeu consultar el manifest de la plataforma en el següent enllaç  manifest_defensa_caixes.pdf A continuació trobareu les primeres conclusions de les jornades: La crisi financera ha modificat el panorama econòmic i financer del nostre país, forçant entre altres mesures a la bancarització de bona part de les caixes d’estalvi. Tot plegat està esdevenint entre el vistiplau de la majoria de les forces polítiques, l’estupefacció de la ciutadania i la irresponsabilitat d’alguns directius i administradors que, sense admetre els seus errors, ho han aprofitat per afavorir els seus interessos professionals o personals.

De les 42 caixes d'estalvi que hi havia a l'Estat abans d'iniciar-se el procés, en queden avui 17: 6 caixes resultants de la fusió de 14 caixes; 6 altres caixes que no han participat a cap procés; i han aparegut 5 nous grups bancaris-SIP que integren 22 de les antigues caixes i una mica més de la meitat del negoci de les caixes. La crítica dels sectors financers sobre l'excessiva presència de polítics a les caixes i del pes de les autonomies, s'ha transformat en un beneplàcit a l'increment encara més gran de la participació dels politics en els nous bancs resultants d'aquest procés, si bé d'aire centralista. Tot plegat sota les orientacions del Banc d'Espanya.

Els impositors, les persones treballadores, els territoris (autonomies, municipis) i les entitats socials han quedat al marge del procés, enmig de declaracions paternalistes i de desqualificacions de models, sota la urgència de salvar l'activitat financera i els estalvis, i sense analitzar les responsabilitats de la situació creada i el manteniment d'un model social d'actuació econòmica que s'ha mostrat tant eficient o ineficient com els altres que hi ha en el mercat.

És per això que les entitats reunides en aquesta jornada manifestem:

El nostre suport a la continuïtat de les caixes d'estalvi d'acord amb la seva especial configuració jurídica i social, i el rebuig a la seva transformació bancària.

El valor de la vinculació al territori i a la ciutadania de les xaixes, amb independència de l'extensió de l'activitat, la professionalització de la gestió financera i de la internacionalització dels mercats, potenciant tant el seu creixement com la seva integració empresarial.

El manteniment de la funció social de les caixes, la dinamització de les seves obres socials i la col·laboració amb les entitats socials en el desenvolupament de la seva actuació. Amb la convicció que la separació del negoci financer de la funció social produirà la disminució progressiva de l'obra social.

El necessari reforçament del bon govern de les caixes d'estalvi, tant pel que fa a la qualificació i representativitat dels consells generals i consells d'administració, com en relació a la millora de l'eficiència dels equips executius, i de la preservació de l'ètica empresarial .

Les entitats i les persones reunides en aquest acte a l'Aula Magna de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona defensem i promovem els punts que acabem d'exposar, i ens comprometem a presentar-los davant del President de la Generalitat de Catalunya.