El Consell d'Associacions de Barcelona fa entrega de les mesures consensuades durant el 2n Congrés d'Associacions de Barcelona a l'alcalde, el conseller de Benestar i Família i als representants polítics municipals. El dissabte 30 d'abril de 2011 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha tingut lloc l'acte de cloenda del 2n Congrés d'Associacions de Barcelona amb la participació de més de 220 persones. La jornada, organitzada per aprovar 189 mesures per a la millora i consolidació de l'associacionisme de Barcelona, ha permès el lliurament del document final a l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i al conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, presents en l'acte, per donar-los a conèixer les reivindicacions i objectius de les associacions de la ciutat per als propers quatre anys.
Després de l'aprovació de les mesures, s'ha realitzat una taula rodona per avaluar l'estat de l'associacionisme que ha conclòs amb una visió optimista i esperançada del seu futur. En la taula ha participat Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, Martí Olivella, membre de Nova Centre d'Innovació Social, i Dani Cortijo, historiador i autor del bloc Altres Barcelones, sota la moderació de Núria Dias, periodista de BTV.
A continuació s'ha presentat el Congrés Permanent, una iniciativa per fer seguiment i avaluació de les polítiques de participació i foment de l'associacionisme al servei de les associacions de la ciutat que serà posada en marxa en els propers mesos amb l'impuls del Consell d'Associacions de Barcelona (CAB).
Després de la lectura del manifest, que resumeix les reivindicacions del sector sobre reconeixement, finançament i espais, la presidenta del CAB, Montse Balaguer, ha convidat a les associacions a continuar la seva tasca imprescindible en la construcció de la nostra ciutat. El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha intervingut a continuació recalcant que malgrat la situació de crisi actual "hi ha uns valors i uns ideals que no estan en crisi i són els valors que representen les associacions de Barcelona". Segons l'alcalde de la ciutat, Jordi Hereu, el teixit associatiu vertebra estratègies d'exigència i de futur per Barcelona i és, per tant, "més necessari que mai".
En finalitzar els parlaments institucionals, la Junta Directiva del CAB ha fet entrega de les mesures als representants dels partits polítics amb representació al consistori: Imma Moraleda (PSC), Raimond Blasi (CiU), Maria Luisa Ibáñez (PP), Ricard Gomà (ICV-EUiA) i Xavier Florensa (ERC) perquè les incorporin als seus programes electorals. Les associacions esperen també que les seves propostes posin les bases per a l'elaboració d'un futur Pla de Suport a l'Associacionisme de Barcelona per a la propera legislatura 2011-2015.
La jornada del 30 d'abril és el final d'un procés participatiu que ha permès consensuar 204 mesures concretes per a la millora del sector associatiu orientades tant a les administracions públiques i a altres agents socials, com a les mateixes associacions, entorn tres reivindicacions: la millora del reconeixement, el finançament i la recuperació de l'espai públic i més equipaments per a les entitats de Barcelona. Durant els 6 mesos que ha durat 2n Congrés d'Associacions de Barcelona, més de 520 persones, representants d'unes 400 associacions de la ciutat, han participat en els 27 debats territorials i sectorials portats a terme en una trentena d'espais distribuïts pels diferents districtes.