Ricard Gomà (ICV-EUiA). "Hem d'abordar els reptes del finançament associatiu amb una política de convenis plurianuals. Cal dissenyar, de manera participada, una política de finançament que tingui com a objectiu canviar l'excessiva dependència econòmica respecte les administracions públiques. "
Què fareu perquè l'associacionisme continuï sent un element de cohesió social, d'integració i generació de ciutadania?
Des d'ICV-EUiA volem treballar en dues línies: reforçar l'autonomia de les associacions (després explicarem unes propostes) i la col·laboració amb aquestes. En aquest sentit, cal concertar les activitats promogudes per les associacions que coincideixin amb els objectius de la comunitat, aplicant el principi de subsidarietat. Sempre que sigui possible, cercar la cogestió d'equipaments i serveis, seguint les bones pràctiques que coneixem del propi CAB, en l'àmbit de serveis socials o altres exemples de gestió cívica. Codecisió: Incorporació en els processos de decisió de les polítiques públiques, especialment en l'àmbit en el que treballen.
Quin suport li donareu al teixit associatiu en la propera legislatura? Una proposta per millorar el reconeixement? Una proposta per millorar el finançament? Una proposta per millorar els locals (public i/o privats)? Una proposta per facilitar l'ús col·lectiu de l'espai públic?
Creiem que ampliant les relacions interassociatives, reforçant el paper de les organitzacions de segon i tercer grau, la representativitat de les entitats -i, per tant, el seu reconeixement- serà més gran.
Hem d'abordar els reptes del finançament associatiu amb una política de convenis plurianuals. Cal dissenyar, de manera participada, una política de finançament que tingui com a objectiu canviar l'excessiva dependència econòmica respecte les administracions públiques.
Per a millorar els locals hem de seguir una línia de treball semblant a la que fem amb alguns equipaments culturals privats: establir unes línies de suport i fons de crèdit sense interessos o tous.
Trobem positiu recolzar les activitats al carrer que proposin entitats o col·lectius perquè l'espai públic sigui un punt de relació entre veïns i veïnes, vetllant per no carregar en excés determinats espais públics.
Com assumireu les propostes del 2n Congrés d'Associacions de Barcelona com a base per la elaboració el Pla de Mesures de Suport a les Associacions de Barcelona?
Les propostes que sorgeixen d'aquest Congrés d'Associacions de Barcelona no només són un conjunt de demandes a l'administració, sinó que suposen un compromís del moviment associatiu de la ciutat per enfortir-se. Les associacions generen comunitat i la política que volem resideix en recuperar el potencial transformador i creatiu del debat entre ciutadans i ciutadanes que es preocupen i es mobilitzen per la seva comunitat, i no només de les seves pròpies necessitats. En aquest sentit, ICV-EUiA treballarà per assolir una complicitat política entre Ajuntament i moviment associatiu, amb el convenciment que només des d'un treball comú es pot fer front als reptes d'avui, en un context complex i incert. A partir d'aquí, el Pla de Mesures de Suport a les Associacions haurà de concretar les mesures proposades sobre reconeixement, finançament, i equipaments i espais.
L'associacionisme de la ciutat vist pels candidats a les eleccions municipals