Roger Bujons i Tomàs (CUP-Alternativa per Barcelona). La CUP-Alternativa per Barcelona proposa "derogar l'actual Ordenança del Civisme, a través de la qual es restringeix l'espai públic per criteris ideològics, vulnerant fins i tot un seguit de drets civils dels veïns i veïnes de la ciutat".
• Què fareu perquè l'associacionisme continuï sent un element de cohesió social, d'integració i generació de ciutadania?
L'associacionisme és un valor d'aquesta ciutat, si bé al nostre entendre sovint s'hagi vist ofegat des de les administracions, especialment en aquells casos on defuig estructures organitzatives clàssiques i en que es qüestionen les polítiques municipals, sigui negant-li la veu, silenciant-lo o optant per la seva domesticació. Des de la CUP-Alternativa per Barcelona apostem pel reconeixement al teixit associatiu, en fer-lo partícip dels processos de presa de decisions en aquells àmbits que afectin unes o d'altres entitats, i en consonància, oferir-li facilitats per a dur a terme les seves activitats.
• Quin suport li donareu al teixit associatiu en la propera legislatura?
Les persones que conformem la CUP-Alternativa per Barcelona som de per si persones implicades en associacions i moviments socials d'arreu de la ciutat, i és que, de fet, una de les nostres motivacions per impulsar una candidatura passa per no sentir-nos representats a l'Ajuntament tot i ser persones actives en el nostre entorn quotidià en tot tipus d'activitats.
◦ Una proposta per millorar el reconeixement?
La millor proposta és creure's aquest teixit sense voler-li marcar l'agenda, i evidentment, al marge de les aritmètiques electorals i partidistes del moment. L'Ajuntament ha d'oferir espais de participació formal, però també ha de reconèixer i interpretar les seves aportacions quan es facin al marge dels canals formals. Cal facilitar la difusió de les seves activitats.
◦ Una proposta per millorar el finançament?
Més enllà de facilitar l'accés a infraestructures, cal revisar urgentment els criteris d'atorgament i justificació de subvencions: Territorialitzar les ajudes o superar que un seguit d'entitats acaparin la majoria d'ajudes any rere any de manera clientelar. L'associacionisme no requereix de grans pressupostos per desenvolupar les seves activitats sempre i quan pugui comptar amb unes infraestructures bàsiques com són locals i recursos materials.
◦ Una proposta per millorar els locals (public i/o privats)
L' Ajuntament ha de comptar amb una xarxa d'equipaments públics a cada barri (i no a cada districte) que serveixin per al teixit associatiu, aspecte que inclou poder gestionar directament aquests espais físics. No podem tenir equipaments que tanquin a les nou del vespre. També demanem el reconeixement explícit a experiències com els centres socials okupats, una resposta pràctica a l'especulació immobiliària i a la manca d'espais per les associacions degut al preu dels lloguers o al mal funcionament dels locals públics.
◦ Una proposta per facilitar l'ús col•lectiu de l'espai públic?
D'entrada, derogar l'actual Ordenança del Civisme, a través de la qual es restringeix l'espai públic per criteris ideològics, vulnerant fins i tot un seguit de drets civils dels veïns i veïnes de la ciutat. Cal simplificar també els tràmits burocràtics per emprar aquest espai públic entenent que el teixit social funciona en la majoria dels casos des del voluntarisme i la militància.
• Com assumireu les propostes del 2n Congrés d'Associacions de Barcelona com a base per la elaboració el Pla de Mesures de Suport a les Associacions de Barcelona?
Des de la CUP-Alternativa per Barcelona ens reconeixem en moltes d'aquestes propostes i les impulsarem i defensarem en la mesura de les nostres possibilitats, si bé sabem que tindrem un pes nul en l'elaboració del pla tal com funciona a dia d'avui el consistori. Tot i això, entenem la nostra candidatura com una caixa de ressonància des d'on posar l'accent davant de totes aquelles mesures que sovint es posen sobre el paper en plans municipals però que després no es duen a terme, i evidentment, denunciarem totes aquelles actuacions polítiques que en siguin directament contràries.