El passat dimarts 15 de març es va presentar al Palau Macaya la segona edició de “El Panoràmic”, la macroenquesta de les organitzacions sense ànim de lucre, i l’informe que recull les principals dades corresponents al teixit associatiu de la ciutat de Barcelona, extretes del treball de camp realitzat durant el 2015.
En aquesta segona edició, hem ampliat El Panoràmic a tot Catalunya. En total, hi han participat més de 1.800 entitats, 1.145 de les quals són associacions i grups informals amb seu a Barcelona. Aquestes xifres l’han convertit en la recerca més àmplia sobre el món no lucratiu realitzada a Europa.
 

La informació derivada de l’explotació de les dades recollides s’anirà publicant per territoris i per sectors. El primer resultat del treball de camp ha estat l’informe amb les principals dades corresponents a la ciutat de Barcelona. El document, editat per Torre Jussana a través de la col·lecció Dossier Barcelona Associacions, ofereix informació quantitativa i qualitativa per entendre la situació actual del sector associatiu de la ciutat i contribuir a la seva millora.

Enguany el document s’ha publicat online. Descarregueu-lo en el següent enllaç:

“El panoràmic de les Associacions de Barcelona 2015” (PDF)

 

Les principals dades

Algunes de les principals dades incloses en l’informe corresponent a Barcelona:

  • ·        A BCN hi ha 4.780 associacions, un 3,35% més que en el 2014.
  • ·         El nombre de persones associades ha crescut un 0,35%, situant-se en 555.350.
  • ·         Els districtes amb més associacions són l’Eixample i Ciutat Vella, amb un 20% i un 17% del total d’associacions de la ciutat respectivament.
  • ·         Els districtes amb menys associacions són Les Corts i Sarrià Sant Gervasi, amb un 5% i un 6% respectivament.
  • ·         Els principals àmbits d’actuació són: acció social (representen un 26% de les associacions de la ciutat), cultura (22%) i les entitats juvenils (15%).
  • ·         Pel que fa a les fonts de finançament, el 55% són pròpies, el 31% públiques i el 14% privades.
  • ·         El volum econòmic del sector s’ha incrementat un 2,12% respecte al 2014, situant-se en els 644 milions d’euros.

·         L’ampliació i la implicació de la base social, la consolidació del finançament i el treball en xarxa i la col·laboració amb diferents agents socials són els principals reptes detectats per les associacions.

 

Nou aplicatiu web

La principal novetat d’enguany és el nou aplicatiu web que permetrà a les entitats visualitzar la informació dels seus qüestionaris realitzats, introduir i modificar dades i realitzar comparatives.

Aquesta versió interactiva i personalitzable del Panoràmic, que estarà disponible en breu, també permetrà a les entitats de segon i tercer nivell (federacions d’entitats) extreure dades anònimes de les entitats dels seus sectors i territoris i realitzar informes.

#ElPanoràmic és un projecte promogut pel CAB i impulsat conjuntament amb l'Observatori del Tercer Sector, la Fundació Pere Tarrés, la Fundació Ferrer i Guàrdia i l'Obra Social La Caixa

Normal 0 21 false false false CA X-NONE X-NONE