La diagnosi de les subvencions per a la realització de projectes, activitats i serveis de l’Ajuntament de Barcelona 2016, elaborada conjuntament entre el Consell d’Associacions de Barcelona i la Fundació Ferrer i Guàrdia detecta que el suport econòmic a projectes districte i barri ha disminuït notablement en relació als projectes l’àmbit de ciutat.
Per altra banda, l’informe, que fa una anàlisi de la justifiació de subvencions 2015 i la convocatòria de 2016, també evidencia un greuge comparatiu entre empreses i associacions, que d’entre els 10 projectes més subvencionats 6 són projectes d’empreses, mentre que només 4 són d’associacions. Malgrat que es dóna per suposat que les subvencions estan adreçades a les entitats sense ànim de lucre, actualment un 17% de l’import total va destinat a empreses. I l’import més elevat atorgat a un projecte (400.000 euros) ha anat a mans d’una empresa.
El Consell d’Associacions de Barcelona emet un posicionament respecte a les principals conclusions que recull l’informe. I basa les seves reinvindicacions en 4 eixos:

  • Demanem a l’Ajuntament que aposti per reforçar el finançament als projectes de barri i districte.
  • Que l’Ajuntament deixi de finançar projectes empresarials via subvenció. Existeixen altres vies de col·laboració amb les empreses.
  • Que s’estudiï la implementació d’un nou model de subvencions i convenis amb caràcter plurianual que permeti el reconeixement a la tasca que realitza l’associació, contemplant l’acció global i no tant les accions concretes.
  • Avançar en la transparència de l’atorgament de subvencions facilitant les notes de valoració dels projectes i adaptar la convocatòria de subvencions a la realitat de les associacions de la ciutat  

Posicionament complet aquí: [PDF]:El CAB demana impulsar i reforçar les subvencions a projectes associatius de barri i acabar amb les subvencions a empreses privades 

Informe: [PDF]:“Diagnosi de les subvencions per a la realització de projectes, activitats i serveis de l’Ajuntament de Barcelona 2016”