
El Consell d'Associacions de Barcelona (CAB) va celebrar el passat 26 de juny una doble convocatòria d'assemblees, extraordinària i general ordinària, a Torre Jussana. Aquest important esdeveniment va servir no només per a l'actualització de la governança interna de l'entitat, sinó també per aprovar tres resolucions que marcaran la seva línia d'acció durant els mesos que venen.
En primer lloc, l'Assemblea Extraordinària va donar llum verda a l'actualització dels estatuts del Consell, així com a la modificació de la seva seu social, que passarà a ser oficialment Torre Jussana, condicionat al fet que el CAB continuï sent l'entitat gestora d'aquest equipament de referència per a l'associacionisme barceloní.
A continuació, en la XIX Assemblea General Ordinària, els membres van aprovar la memòria de gestió i econòmica de l'any 2024 i van validar el Pla de Treball per al 2025. A més de la incorporació de la Taula Eix Pere IV com a nova entitat sòcia, es va aprovar esdevenir entitat sòcia de l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC) per enfortir el projecte de difusió de l'activitat de l'associacionisme de la ciutat, el QuèdeQuè.. El punt culminant, però, va ser l'aprovació per unanimitat o àmplia majoria de tres resolucions que reforcen el paper del Consell en la defensa de l'associacionisme:
- Manifest per la Llei de Foment de l'Associacionisme: La primera resolució, va aprovar la proposta de manifest elaborat conjuntament amb el Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC). Aquesta proposta, oberta a d'altres entitats, insta els poders públics a impulsar de manera urgent la Llei 11/2023 de Foment de l'Associacionisme, un marc normatiu clau per al sector.
- Adhesió a la Xarxa d’Acció Comunitària: La segona resolució acorda la incorporació formal del CAB a la Xarxa d'Acció Comunitària de Catalunya, enfortint així els vincles i la coordinació amb altres entitats que treballen en l'àmbit social.
- Manifest sobre la presència de l'exèrcit: Finalment, es va aprovar la resolució per a la creació d'un manifest del Consell d'Associacions de Barcelona que mostri la seva posició ferma en contra de la presència de l'exèrcit en esdeveniments de caràcter civil.
Més enllà d'aquests temes, va ser un espai per reafirmar el propòsit del Consell: construir un teixit associatiu fort i, alhora, una Barcelona més cohesionada, participativa i inclusiva. En un context sociopolític que exigeix transformació i innovació, la suma d'esforços entre les entitats es considera crucial per respondre als reptes compartits i dissenyar solucions que beneficiïn tota la ciutadania. Amb aquest objectiu, l'entitat es proposa:
- Liderar la innovació i promoure el creixement sostenible del teixit associatiu, adaptant-se a nous reptes i oportunitats.
- Generar valor per a totes les associacions de Barcelona, ampliant l'impacte del CAB més enllà de les entitats que en són membres.
- Oferir un suport integral i personalitzat a les associacions del CAB, reforçant la capacitat de servei i acompanyament.
- Exercir una influència activa en les polítiques públiques de foment de l'associacionisme, assegurant que les veus de les associacions siguin escoltades i tingudes en compte.
La participació a l'Assemblea va ser de 31 persones (22 homes i 9 dones) en representació de 21 entitats. Les dades de participació de l'assemblea reflecteixen una assistència total del 54% de la base social. Tot i això, un dels punts de reflexió va ser la bretxa de gènere en la participació. Amb un 71% de participació, els representants homes van mostrar una presència molt superior a la de les dones, que van tenir un 29% d’assistència. Aquesta dada subratlla la necessitat de seguir impulsant la igualtat efectiva en la participació de les dones en els espais de decisió de l'associacionisme.
Per tot això, el Consell d'Associacions de Barcelona treballarà enguany per fer xarxa i enfortir la ciutat a partir del foment de l’associacionisme, la millora de la democràcia participativa i l’enfortiment de la coordinació associativa.