#VotemambCAB

Dilluns 20 de maig, va tenir lloc el debat polític #VotemambCAB sobre democràcia, participació i associacionisme, a l'Espai Jove Boca Nord. El debat obert al públic va comptar amb la presència dels representants de totes les formacions polítiques amb representació al plenari municipal i diverses entitats. Aquesta iniciativa del CAB s'ha dut a terme, gràcies a la col·laboració de l'espai jove i de diverses ràdios associatives de Barcelona.

Debat #VotemambCAB

Dilluns a la tarda vam compartir una jornada oberta a la participació, el debat #VotemambCAB sobre democràcia, participació i associacionisme per debatre qüestions que afecten al dia a dia de les associacions, a partir del document de propostes per a l'impuls de l'associacionisme a BCN que hem promogut des del CAB. L'acte va tenir lloc a l'Espai Jove Boca Nord, que va posar totes les facilitats per fer-ho possible. El debat es va estructurar en cinc blocs: introducció, més democràcia, acció comunitària i associacionisme, gestió i finançament i espai públic i gestió comunitària, en base als apartats del document de propostes. Cada bloc estava precedit d’una petita entrevista als col·lectius que formaven la fila 0, per tal d'ajudar a contextualitzar el debat i posar preguntes sobre la taula a respondre per part dels candidats.

Per tal que tothom pugui recuperar les propostes de cadascuna de les diferents formacions polítiques i tenir arguments relacionats amb el foment de l'associacionisme, la participació i la democràcia, podeu: 

 Mentre acabeu de llegir l'article per conèixer més detalls de l'acte, escolteu el i compartiu-lo, perquè el 26M #VotemambCAB!

La fila 0 va comptar amb les veus de Montserrat Morera, presidenta del CAB, que va contextualitzar la situació de l'associacionisme a la ciutat; Dante Maschio, un dels impulsors d'Aigua és vida - Iniciativa per remunicipalitzar l'aigua, va plantejar els reptes vinculats a la posada en marxa del reglament de participació i l'exercici de la democràcia directa a la ciutat; Enric Canet, que va parlar en nom d'ECAS - Casal dels Infants del Raval, per la seva àmplia experiència en acció comunitària als barris, convidant als candidats a compartir les seves propostes per impulsar l’acció transformadora i l’associacionisme als barris de la ciutat; Josep Espín, de la Federació d'Associacions, Entitats i Comissions d'Hostafrancs, que va exigir propostes per millorar els processos administratius i per impulsar el finançament del sector associatiu des de l’administració; i Maite i Josep Lluís Alonso, de la Federació d'Entitats Clot Camp de l’Arpa, que van demanar als partits quines mesures per promoure l’ús de l’espai públic per l’acció col·lectiva i per fomentar la gestió comunitària i l'accés de les entitats a locals proposen als seus programes.

Els representants polítics que van assistir al debat van ser en Jordi Matas, de Barcelona en comú; en Ferran Mascarell, de Junts per Catalunya; en Nico Ortiz, de Barcelona pel Canvi - Ciutadans; en Jordi Fexas, d'Esquerra Republicana de Catalunya; n'Ivan Pera, del Partit dels Socialistes de Catalunya, n'Óscar Zayas, del Partit Popular; i na Roser Vime, de CUP-Capgirem Barcelona, als quals agraïm tant la seva assistència, en un dia complicat per a la mobilitat, i per les aportacions que van fer durant més de dues hores de debat respectuós i constructiu.

Al final de l'acte, Montserrat Morera va instar als partits a incloure un apartat específic sobre associacionisme, tant a nivell local com de país, oferint la col·laboració del CAB per treballar conjuntament. També hi va haver espai per demanar compromís explícit als partits sobre situacions actuals, com ara la del gimnàs social Sant Pau. I el públic va tenir un paper fonamental en aquest debat obert, que va protagonitzar la darrera part fent preguntes i observacions als participants, com ara: com facilitar l'accés de les associacions a espais públic o locals a partir del 27M, com vincular més les associacions als afers polítics, compromís per modificar el reglament del funcionament del districte per avançar en l'elecció directa dels consellers de districte, com reforçar les associacions animalistes de la ciutat i un toc d'atenció al fet que hi hagi menys representació de dones que d'homes a la taula, quan a l'àmbit de l'associacionisme succeeix el contrari.

Per últim, ens agradaria fer menció especial a la feina extraordinària que van fer les ràdios associatives, donant al debat un caràcter amè i radiofònic: Boca Ràdio va conduir l'acte, encarregant-se de la part de la moderació, les entrevistes i el so; 7deRàdio va fer tot un desplegament mediàtic, per tal d'enregistrar i retransmetre el debat en vídeo (que publicarem ben aviat); i tant les dues ràdios mencionades com Radioactius Poble-Sec i Ràdio Fabra van emetre'l en directe, a través de les seves emissores i, posteriorment, via podcast. Durant el comiat del debat es van dedicar uns instants a recordar les dificultats que passen els mitjans socials com a associacions i a reivindicar el paper de les ràdios lliures, comunitàries i associatives per construir una ciutat vertaderament democràtica i participativa.