La Xarxa d'Espais Comunitaris (XEC) i el grup de treball d'Economies Comunitàries de la Xarxa d'Economia Solidària (XES) han llançat una crida a la col·laboració per identificar i mapar les economies comunitàries presents als diferents territoris de Catalunya.
Aquesta iniciativa, de la Xarxa d'Espais Comunitaris (XEC) i el grup de treball d'Economies Comunitàries de la Xarxa d'Economia Solidària (XES), té com a objectiu cercar i identificar les iniciatives d'economies comunitàries existents al nostre territori per articular-nos amb elles i visibilitzar-les incorporant-les solidàriament al Pam a Pam.
Des del CAB creiem que és important enfortir aquestes iniciatives comunitàries. La gestió comunitària s'entén com la gestió i governança comunitària de recursos, on una comunitat s'activa i s'organitza amb formes democràtiques de governança, entorn d'uns interessos comuns així com uns recursos i valors compartits. Així, es generen noves formes d'organització i presa de decisions respecte als béns públics o comuns amb un model que permet una major sobirania i participació directa per part de la població en la resolució de les seves necessitats de forma col·lectiva i solidària. A aquest enllaç podeu trobar més informació, a la Guia per a la identificació d'economies comunitàries que han desenvolupat junt amb Pam a Pam:
Durant aquest any està previst seguir amb la tasca de cercar i identificar les iniciatives d'economies comunitàries existents al territori per articular-les i visibilitzar-les incorporant-les solidàriament al Pam a Pam i, dins d'aquest procés, es demana la col·laboració per identificar aquelles economies comunitàries existents al vostre territori (tant si sou vosaltres mateixes com si és una altra iniciativa que coneixeu). Per això, conviden totes aquelles iniciatives o persones que tinguin coneixement sobre aquestes economies comunitàries a posar-se en contacte enviant informació al correu electrònic comunitaries@xes.cat .
Molts cops aquestes iniciatives poden no ser conscients de ser allò que es considera "economia comunitària" i, per tant, no s'identifiquen necessàriament com a tals. A títol d'exemple, es consideren economies comunitàries (entre d'altres) les següents tipologies: Grups de consum agroecològic, Xarxes i mercats d'intercanvi, Bancs del temps, Monedes comunitàries, Horts col·lectius, Grups de criança compartida, Habitatge col·lectiu, Comunitats energètiques, Comuns naturals (boscos, pastures), Xarxes de suport mutu, Casals i ateneus populars, Ràdios comunitàries, Educació comunitària, Serveis de titularitat pública cedits a la gestió comunitària, Equipaments de titularitat pública cedits a la gestió comunitària.
Si sou una iniciativa d'aquest tipus, o coneixeu cap iniciativa d'aquest tipus al vostre territori, us agrairíem que ens enviéssiu la identificació i dades de contacte al correu comunitaries@xes.cat.