participaciobcn

Posicionament del CAB, la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), la Taula Eix Pere IV i la Fundació Ferrer i Guàrdia, davant la sentència 3249/2024 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya al Reglament de Participació Ciutadana.

La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i el Consell d’Associacions de Barcelona (CAB) com a part demandada davant del recurs contenciós administratiu de la «Cámara de Concesionarios de infraestructuras, equipamientos y servicios públicos» volem manifestar que:

→ Rebutgem la ingerència d’interessos corporatius privats en la modulació de les regles de participació consensuades amb la ciutadania. 

→ Malgrat les informacions aparegudes en diferents mitjans de comunicació el Reglament de Participació no ha estat anul·lat. La sentència desestima les pretensions per aconseguir la nul·litat absoluta de tot el Reglament. Malgrat que es pretenia atacar el procediment de tot el Reglament, aquest en conjunt segueix vigent.

→ Entenem que els articles que la sentència declara nuls, a excepció de l’article setze, són per temes de forma. Serà fàcil trobar solucions.

→ Demanem més explicacions sobre la nul·litat de l’article 16, que fa referència als fedataris. El TSJC considera que només funcionaris públics poden fer de fedataris, però tampoc resol quins canvis implica en la gestió de la recollida de signatures.

→ La sentència no és ferma. Per això, celebrem que l’Ajuntament ja ha manifestat que presentarà recurs. D’altra banda, la sentència implica el reconeixement a les aportacions fetes en el Reglament, que enriqueixen el debat jurídic específicament, als articles 44 i 107 que, en paraules del Tribunal, és sinònim de transparència i pluralitat. 

Per tot això, les entitats que impulsem el projecte participem i Decidim (Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), Taula Eix Pere IV i la Fundació Ferrer i Guàrdia) ens comprometem a:

→ Continuar defensant aquest reglament, ja que és l’eina que tenim la ciutadania per aprofundir en el model de democràcia a la nostra ciutat.

→ Seguir exigint millores com la reducció de signatures en els processos de consultes. Per això demanem que, ara que ja tenim Govern a la Generalitat, s’executi l’acord del consistori per modificar l’article 38 de la llei 4/2010 del Parlament de Catalunya (Llei de consultes populars per via de referèndum) per facilitar aquestes iniciatives que promouen la participació i així reduir el nombre de signatures requerit per promoure una consulta ciutadana. 

→ Seguir utilitzant el reglament i les eines que disposa per aprofundir en la participació i democràcia.

Finalment, fem una crida a la ciutadania per recordar que tenim al nostre abast una eina per fer una ciutat millor.

Podeu accedir al comunicat en aquest enllaç.