diagnosi24

Fa més de 10 anys que el CAB i la FFiG van iniciar l’anàlisi de la Convocatòria de subvencions per a projectes, activitats i serveis de districte i de ciutat que duu a terme l’Ajuntament. Aquesta trajectòria permet no només fer la fotografia del moment, sinó veure’n l’evolució i les tendències.

Amb l’objectiu primordial de millorar els serveis adreçats a les associacions de la ciutat, el Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), amb la col·laboració de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, realitza des del 2013 la “Diagnosi de les subvencions per a la realització de projectes, activitats i serveis de l’Ajuntament de Barcelona”.  

A l’edició d’aquest any repetim la incorporació de l’anàlisi de les justificacions dels projectes subvencionats, en aquest cas de l’edició del 2023, que ubiquem en el primer bloc d’aquest informe. A continuació presentem la diagnosi del 2024 i finalitza amb una mirada crítica des de la perspectiva associativa. Les principals conclusions d'enguany són:

  • Sobre la Convocatòria de 2023, on es van presentar 5.891 projectes dels quals 4.660 van ser aprovats (79,1%), el 98% es van poder justificar correctament, i el 2% van renunciar a part o la totalitat de la quantitat atorgada.
  • Pel que fa a la Convocatòria de 2024, la partida total disponible es va veure incrementada en un 7,2% respecte a l’any anterior, arribant a un total de 22,5 milions d’euros. Aquest increment, però es duu a terme de manera desigual, essent un 8,6% pels projectes de ciutat i només un 2,9% en l’àmbit de districtes. Així, dels 22,5 M€, el 77% es destina a projectes de ciutat i el 23% als districtes.
  • Sobre les sol·licituds presentades al 2024 se situa de nou sobre els 6000 projectes, nombre estable en els darrers anys. D’aquestes, el 70% es presenten els darrers 4 dies del període. 
  • Per tipologies d’organitzacions, el 88% de projectes són d’associacions i fundacions, pràcticament el 5% per cooperatives, el 2% de congregacions i institucions religioses i el 3,2% d’empreses. El 1,8 restant son projectes presentats per persones físiques o altres administracions públiques.
  • Pel que fa a l’atorgament, segueix també la tendència d’anys anteriors, essent pràcticament un 80% els projectes acceptats i cofinançats. Dels projectes atorgats amb major quantitat econòmica, 5 son per associacions o fundacions, i 5 per a empreses privades (SL o SA).
  • Dels projectes denegats (1229) el 52% són per incompliment dels requisits tècnics o baixa puntuació, el 30,6% per no complir elements de tramitació o procedimentals i el 17,4% per manca de pressupost. 

Més enllà de les dades que podeu trobar a l'informe, el document presenta propostes de millora que tot seguit resumim:  

  • Cal seguir treballant per la simplificació dels processos i la tramitació electrònica
  • Cal adequar l’acció subvencional i els processos a la realitat associativa
  • Cal apostar per incrementar el pressupost destinat als projectes de barris i districtes
  • Cal limitar aquesta línea de subvenció a entitats sense ànim de lucre i diferenciar-les de subvencions destinades a empreses i cooperatives.
  • Cal establir un import mínim de les subvencions per reduir-ne el nombre d’entitats que hi renuncien.
  • Cal fomentar el diàleg i la transparència de l’acció subvencional entre l’Ajuntament i les entitats
  • Cal treballar més la transparència sobre els criteris i el procés de puntuació
  • Potenciar una comunicació activa per part de l’Ajuntament que faciliti el contacte amb les entitats
     

Tota aquesta informació i elements els trobareu recollits en el informe disponible en aquest enllaç.

Etiquetes