
En el marc dels debats del 3r Congrés d’Associacions de Barcelona, aquest passat dilluns 19 de maig vam celebrar una jornada per a presentar l’estudi sobre l’acció subvencional de l’Ajuntament en la convocatòria que cada any duu a terme per a finançar projectes, activitats i serveis i vam exposar diverses reflexions sobre el camí a fer per a poder disposar d’una Llei Catalana de Subvencions.
En el marc dels debats del 3r Congrés d’Associacions de Barcelona, aquest passat dilluns 19 de maig vam celebrar una jornada per a presentar l’estudi sobre l’acció subvencional de l’Ajuntament en la convocatòria que cada any duu a terme per a finançar projectes, activitats i serveis i vam exposar diverses reflexions sobre el camí a fer per a poder disposar d’una Llei Catalana de Subvencions.
Us convidem a recuperar la jornada en la web de La Veinal.
Diagnosi de l’acció subvencional de l’Ajuntament
Fa més de 10 anys que el CAB i la FFiG van iniciar l’anàlisi de la Convocatòria de subvencions per a projectes, activitats i serveis de districte i de ciutat que duu a terme l’Ajuntament. Aquesta trajectòria permet no només fer la fotografia del moment, sinó veure’n l’evolució i les tendències.
Hungria Panadero (directora de la FFiG) va exposar l’anàlisi de les justificacions de la Convocatòria 2023, la Convocatòria 2024 i els projectes presentats, la seva resolució i finalment va exposar algunes conclusions i reptes. Podeu trobar la presentació que va fer en aquest enllaç. Podeu accedir a tota la informació en relació amb la Diagnosi en aquest enllaç.
Presentació de les tasques d’incidència política del CAB i de les entitats de la Ciutat
Seguidament es van presentar les actuacions polítiques i d’incidència del sector associatiu de la ciutat per millorar l’acció subvencional. Va fer un breu repàs sobre el Grup de Treball dins del Consell de Ciutat, el dictamen que va aprovar al juliol de 2024 amb propostes de millora i el document de retorn del dictamen del propi Consell de Ciutat. Finalment, es va compartir l’aprovació també d’aquest dictamen en el Plenari Municipal (27/09/2024), on també s’hi va expressar el suport i implicació de l’Ajuntament de Barcelona per elaborar una llei de subvencions catalana.
L’elaboració d’una Llei Catalana de Subvencions, un trajecte que tot just comença
Per acabar la sessió, en Victor Garcia, responsable de Suport Associatiu de la Fundació Catalana de l’Esplai, va exposar breument les tasques i tràmits necessaris per a elaborar una Llei Catalana de Subvencions, arran de la seva experiència en els tràmits d’altres lleis elaborades recentment com la de Foment de l’Associacionisme. En la seva intervenció va apuntar 3 idees clau:
Existeix un marc legislatiu superior (UE i Estat) que és força restrictiu, però que deixa algun marge per a que les comunitats autònomes puguin fer una normativa pròpia (com és el cas de Cantàbria, Extremadura, Galícia i d’altres).
A Catalunya la disposició addicional setena de la Llei de 11/2023 de Foment de l’associacionisme obliga al Govern a elaborar un projecte de Llei de Subvencions en un termini de 2 anys des de l’aprovació de la Llei 11/2023. Si bé l’encàrrec és directament al Govern, García aposta per a fer un treball polític amb els diferents partits del Parlament per tal reduir les esmenes i possibles recursos que es poden presentar posteriorment i així agilitzar-ne la seva aprovació.
Cal una implicació elevada per part de les associacions del país que passa per:
Un lideratge generós (ha d’aportar temps i recursos econòmics) i un lideratge reconegut com a interlocutor per totes les parts
Una mirada de país i dels diferents agents a què pot interpel·lar la nova llei (administracions locals, altres entitats i grups d’interès…)
Creació d’un grup motor que disposi de perfils d’elevada qualificació tècnica i també política, i que lideri i impulsi processos participatius i de debat amb la globalitat d’agents, però que a la vegada tingui la determinació i legitimitat per prendre decisions.
Per a concloure la sessió, des del CAB es va assumir el repte d’impulsar aquest grup motor i endegar les accions pertinents d’incidència política amb el Govern i els grups parlamentaris per a elaborar aquesta nova Llei Catalana de Subvencions.
Podeu trobar l’estudi en el següent enllaç, i també el vídeo de la jornada.
Us convidem a recuperar totes les jornades de debat del 3r Congres en aquest enllaç de La Veïnal (La televisió comunitària de Barcelona).
Adjunt | Mida |
---|---|
Presentació informe jornada (1.43 MB) | 1.43 MB |